Afbeelding
Foto: DBL

Invulling voormalig IHC-terrein: kansen voor woningen, natuur en recreatie

Nieuws 2.541 keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK • Een mix van wonen, natuur en recreatie: ontwikkelcombinatie DBL onthulde woensdag haar zogenoemde planstudie voor de toekomst van het voormalige IHC-terrein in Krimpen aan de Lek. “We hebben een mogelijke invulling op tafel liggen die we haalbaar achten. Het vormt de basis voor nader overleg met belanghebbenden en overheden.” 

Dat de toekomst van het buitendijks gelegen terrein van scheepsbouwer IHC veel dorpsbewoners bezighoudt, werd opnieuw duidelijk tijdens een informatiebijeenkomst woensdagavond. Tijdens een serie presentaties gaven de ontwerpers uitleg over de planstudie aan bijna tweehonderd aanwezigen.

DBL (Damsteegt, Balance d’eau en LATEI) gaat bij de invulling van het terrein aan de Lek uit van woningbouw, huur en koop, in verschillende prijsklassen, ruimte voor recreatie langs de rivier en het behoud en toekomstbestendig maken van het oorspronkelijke ooibos. Ook behouden de scouting en de watersportvereniging hun plek binnen het gebied. 

Ard de Jong, directeur van DBL, licht toe: “We gaan gaat uit van ongeveer 150 woningen op twee hoger gelegen gedeelten van het terrein, die nooit eerder onder water hebben gestaan bij een hoge rivierstand. Het betreft tiny houses, sociale huurappartementen, kwadrantwoningen, verschillende gezinswoningen en luxere appartementen in verschillende prijsklassen. Dit in lijn met de woonvisie van de gemeente Krimpenerwaard.”


Er zijn nog geen definitieve ontwerpen voor de woningen en gebouwen met appartementen. “Wel is duidelijk dat de architectuur moet passen bij de groene en waterrijke omgeving. Ook moet de cultuurhistorie van het terrein terugkomen, met een stoer en industrieel uiterlijk. We denken aan het gebruik van houttinten.”

Slibdepot
Onder een deel van het groen op het terrein ligt een voormalig slibdepot. De Jong: “Na sanering is dat geschikt voor woningbouw, waarbij het aangrenzende ooibos blijft behouden. Met onderhoud en bescheiden voorzieningen zoals een aangelegde wandelroute over het terrein blijft dit deel van het bosgebied voor de toekomst bestaan. Het ligt een stuk lager en kan zo regelmatig onder lopen met rivierwater. Op het hoger gelegen deel is woningbouw voorzien met starterswoningen en eengezinswoningen. Voor de appartementengebouwen op het terrein gaan we nu uit van vier verdiepingen, passend bij wat kan en wenselijk is qua uitzicht voor mensen in de omgeving. Ze staan op palen. Parkeren gebeurt deels onder die gebouwen. Die ruimte zorgt ook voor veiligheid, mocht het water eens in de honderd jaar toch hoger komen. Ontsluiting van het gebied is gesitueerd op twee plekken aan de dijk voor zowel langzaam als autoverkeer. Verder is het gebied autovrij.”


De watersportvereniging en scouting blijven op hun plek in het gebied langs natuurlijke oevers. De Jong: “De scouting heeft daarbij plannen voor nieuwbouw. De ontwerpers zien verder kansen voor kleinschalige horeca langs het water en ruimte voor wandelen en vissen zodat de Lek ‘beleefbaar’ wordt.”

Denktank
Bij het schetsen en uitwerken van ideeën kregen de ontwerpers en ontwikkelaars inbreng van een diverse groep belanghebbenden. De Jong: “Na de drukbezochte startbijeenkomst in de zomer van 2023 startte ‘De Denktank’ met mensen uit Krimpen en omgeving. We spraken tevens tussentijds regelmatig met belangrijke stakeholders zoals de verenigingen in het gebied en leden van Mooi Crempene.”

De komende maanden wordt de planstudie afgerond en ter toetsing aan de gemeente aangeboden. De Jong: “De uitkomst hiervan zal in de loop van dit jaar duidelijkheid geven of de planstudie verder kan worden uitgewerkt naar een stedenbouwkundig plan. Het terrein ligt onder een vergrootglas als het gaat om de ontwikkelmogelijkheden buitendijks in een rivier-overloopgebied. Maar het is voor veel mensen ook een doorn in het oog. Al veertig jaar ligt het zo en er gebeurt niks mee. Wij werken aan een ontwikkeling met een meerwaarde voor heel het dorp en hopen dat het breed omarmd wordt.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Deolinda: 'Die berg kom ik op, al is het op mijn knieën'.
Deolinda Gomes loopt voor overleden zus Alpe d'Huez op: 'Er zal een traantje vloeien' Nieuws 5 uur geleden
• Anton van der Stelt verdiept zich in de voetbalmaterie.
V/d Stelt weer coach Bergambacht: 'Heb geleerd meer rendement te halen uit spelers' Sport 6 uur geleden
• Otto Ooms vertelt het verhaal van Jan Wernard en Gerrit Jan van den Bergh.
Onder de indruk van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet' Nieuws 9 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden