• Deolinda: 'Die berg kom ik op, al is het op mijn knieën'.
• Deolinda: 'Die berg kom ik op, al is het op mijn knieën'. Privéfoto

Deolinda Gomes loopt voor overleden zus Alpe d’Huez op: ‘Er zal een traantje vloeien’

Nieuws 1.054 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Deolinda Gomes loopt voor haar overleden zus op donderdag 6 juni de berg op tijdens Alpe d’HuZes. Zelf is de Schoonhovense helaas ook ervaringsdeskundige als het om kanker gaat.

“Het is in juni vijf jaar geleden dat ik mijn zus verloor”, steekt Deolinda van wal. “Zij moest na jarenlange strijd het gevecht tegen darmkanker opgeven. Vanwege dit trieste jubileum wilde ik voor haar deelnemen aan Alpe d’HuZes. Om haar te eren en te gedenken en om meer onderzoek mogelijk te maken voor de behandeling van kanker.”

Zelf kreeg Deolinda ook slecht nieuws

Afgelopen jaar kreeg de eigenaresse van schoonheidssalon ‘Naturally You - Total Beauty Care’ zelf (weer) slecht nieuws. Het betrof een kwaadaardige tumor in haar tong. 

Deolinda “Mijn tandarts kwam erachter en zei: ‘joh, wat heb jij voor raar plekje onder je tong’. Vervolgens ging het snel, want het plekje werd steeds groter. In november werd ik in het ziekenhuis opgenomen voor een acht uur durende operatie. Heel ingrijpend...”

Dit terwijl het voor Deolinda ook 25 jaar geleden is dat ze voor het eerst (baarmoederhals)kanker kreeg. “Ik was toen 30 en mijn hele wereld stond op zijn kop. Gelukkig was er het bevolkingsonderzoek, anders waren ze er nooit op tijd bij geweest. Na een lang ziekbed en revalidatie ben ik dit te boven gekomen.”

‘Maar hé, ik ben er nog’

Ook haar meest recente operatie verliep gelukkig naar wens: “Een stuk huid van mijn pols is getransplanteerd en mijn tong is gereconstrueerd. Na twee weken ziekenhuisopname, het plaatsen van een canule om te kunnen ademen en bijna dertig bestralingen ben ik weer aardig fit. Ik kan weer goed eten en praten, al zal je altijd blijven horen dat er iets met mijn tong is. Maar hé, ik ben er nog!”

Het tekent de instelling van de geboren Rotterdamse, die er volgens eigen zeggen een extra motivatie bij heeft voor Alpe d’HuZes: “Tien jaar geleden waren de gevolgen van deze vorm van kanker waarschijnlijk veel ingrijpender geweest. Wellicht zou ik dan niet meer kunnen praten, eten of het zelfs niet overleefd hebben. Mijn huidige situatie is te danken aan de vooruitgang in het onderzoek naar kanker. Iets waaraan ik ook mijn steentje wil bijdragen.”

Doelstelling naar boven bijstellen

Met succes, want ze moest al enkele keren haar doelstelling naar boven bijstellen: 

“Ik dacht in het begin: ‘als ik een paar duizend euro ophaal, ben ik al tevreden’. Nu nader ik dankzij mijn shirtsponsors, familie, vrienden, kennissen én klanten van de salon zelfs de 10.000 euro. Een fantastisch bedrag, maar wat mij betreft kan er nog meer bij. Het is immers allemaal voor het goede doel.”

Latin dance-workshops in De Waard

Om die reden organiseert ze op woensdag 29 mei twee latin dance-workshops in zalencentrum De Waard in Bergambacht. 

“Dansen is mijn grote passie”, zegt ze met een grote lach. “Ik gaf vroeger les en workshops in salsa en merengue en trok voor het geven van dansshows ook de grens over. Ik vind het geweldig dat ik nu mijn grote hobby in kan zetten om extra geld te verkrijgen voor kankeronderzoek. Ik ben daarbij ook blij met de belangeloze medewerking van De Waard. Ik mag gratis gebruik maken van de zaal, zodat alle opbrengsten voor KWF Kankerbestrijding zijn.”

Ze geeft de 29ste twee workshops: van 19.00 tot 20.00 uur voor beginners en van 20.30 tot 21.30 uur voor gevorderden. 

“Zowel dames als heren zijn welkom; je hebt geen danspartner nodig voor deze workshops. Bovenal worden het gezellige uurtjes, waarin het plezier in dansen centraal staat.” 

Wie ook wil meedansen kan een mailtje sturen naar: dansentegenkanker@hotmail.com

Deolinda: “Deelname kost 10 euro per persoon. Graag naam, telefoonnummer en groep -beginners of gevorderden- aangeven.”

En dan is het aftellen

En vervolgens is het aftellen naar Alpe d’HuZes zelf. Deolinda kijkt er ondanks de vele emoties die het evenement ongetwijfeld zullen oproepen naar uit: 

“Fysiek ben ik er niet zo bang voor. Ik heb voor grotere uitdagingen gestaan. Die berg kom ik op, al is het op mijn knieën. Mentaal gezien zal er menig traantje vloeien, maar dat is ook oké. Gelukkig zijn mijn partner en vrienden erbij om me aan de finish op te wachten.” 

Wie Deolinda ook wil steunen: www.opgevenisgeenoptie.nl

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden