Zwembad Natuurlijk de Loete van bovenaf
Zwembad Natuurlijk de Loete van bovenaf Foto: Aangeleverd

Zwembad Natuurlijk De Loete: zachter water, kraakhelder en zonder chloor

Nieuws 2.439 keer gelezen

HAASTRECHT • Het zonnetje komt steeds vaker achter de wolken tevoorschijn en we krijgen zin in de zomer. Op een warme zomerdag is er niets beters dan in het water springen. En op deze plek middenin de natuur kun je dat op een fijne én verantwoorde manier doen.

Baantjes trekken, gewoon lekker spetteren of op je handdoek liggen op de zonneweide. Het kan allemaal bij zwembad Natuurlijk De Loete, net buiten Haastrecht. Het zwembad viert dit jaar het 60-jarig bestaan. Maar het is de jubilaris niet aan te zien. Het bad zelf oogt fantastisch, net als het terrein eromheen, er is volop beplanting en elk grassprietje zit precies op de juiste plek. Er zit een hoop liefde in het onderhoud, dat is meteen duidelijk. “Het werk gaat het hele jaar door”, vertelt Bert Maijenburg, secretaris van de Stichting Vlister Openlucht Baden – de organisatie achter het buitenbad in Haastrecht en dat in Stolwijk. “We hebben gelukkig een hele grote groep vrijwilligers. Na het seizoen houdt het voor ons niet op. Dan beginnen we met opruimen en het winterklaar maken van de baden. De installaties hebben onderhoud nodig. En in het voorjaar wordt volop gewerkt aan de beplanting rondom het zwembad. Alles wordt in orde gemaakt voor de start van het seizoen, eind april.”

Transitie van chloor naar natuurgezuiverd

Wat in het oog springt bij het bad in Haastrecht, zijn de bassins met mooie waterplanten direct naast het bad. “Dit is een natuurgezuiverd zwembad”, vertelt Peter van Schaik, voorzitter van de Stichting Vlister Openlucht Baden. “Er wordt hier geen druppeltje chloor gebruikt. Dat is ook best logisch; we zitten hier pal tussen twee natuurgebieden in. Dan is het eigenlijk heel vreemd als er een grote hoeveelheid water met chloor middenin ligt.”Vier jaar geleden werd de transitie ingezet van een chloorbad naar een natuurgezuiverd zwembad. “Alles ging compleet op de schop”, vertelt Bert. “Begin september 2020 ging het bad dicht en stond de graafmachine hier.” In mei 2021 ging het vernieuwde zwembad weer open voor publiek.

Zachter water en kraakhelder

Het water in het zwembad wordt elke dag voor 100% gezuiverd door de planten. Het zwemwater gaat vanaf het bad naar de naastgelegen bassins, met daarin een droogfilter en een helofytenfilter (speciaal geselecteerde planten). Daarna gaat het water naar het droogfilter. Ook hier volgt een zuiveringsproces. Het resultaat? Zachter water, kraakhelder en zonder chloor. “Als je in een ‘gewoon’ zwembad gaat zwemmen, heb je altijd dat je naar chloor ruikt als je eruit komt”, vertelt Bert. “Je ruikt hier niet dat je gezwommen hebt.” Peter wijst op het dak van het gebouw waar de receptie huist en de kleedkamers gevestigd zijn. “Kijk, daar liggen sundiscs. Hierdoor wordt ons zwemwater door de zon verwarmd. De rest van de verwarming gebeurde afgelopen jaar nog met onze gasverwarming. De komende periode is voorzien om het water samen met de warmtepompen op aangename temperatuur te gaan brengen. Verder is het plan zonnepanelen te installeren om zo volledig mogelijk van het gas af te kunnen gaan.”

Nummer één in grootte

Het bad in Haastrecht is het derde zwembad in Nederland dat natuurgezuiverd wordt. Peter: “De overige twee zijn in Ede en in Zeeland bij Ouddorp. Wij zijn in grootte wel nummer één. En je vindt soms een wat kleiner natuurgezuiverd bad bij sauna’s of bij vakantieparken. Maar de norm is nog steeds chloor. Dat zijn wij gewend, maar voor je gezondheid is natuurgezuiverd zwemwater beter. Mensen moeten ook wennen als ze hier komen. Het water is net zo transparant als in een chloorbad. Het bad heeft een andere uitstraling door de kleur van de ondergrond, die is groen. Dus mensen denken dan vaak dat het water ook groen is. Maar dat is gewoon kraakhelder.”

Natuur is alom aanwezig

De omvorming van chloor naar natuurgezuiverd ging niet over één nacht ijs, vertelt Peter. “Het voormalig bestuur was zich al bewust: we moeten ons onderscheiden, als we het bad willen behouden. Zij hebben de mogelijkheden onderzocht. Een natuurlijk gezuiverd bad was één van de opties, waar uiteindelijk de keuze op viel. Het voortraject heeft vijf jaar geduurd. Er moest een businessplan geschreven worden, er is subsidie aangevraagd bij de Europese unie, er zijn inspraakavonden georganiseerd.” Van al die zorgen is nu weinig meer te merken. “Oude zwembaden zijn soms een soort gevangenissen. Hier is een tuin gemaakt, met een natuurlijke grens tussen het bad en de ligweide.” Het water wordt natuurgezuiverd en de natuur is alom aanwezig op het terrein en in de prachtige omgeving, die vanaf het hoogste punt van de glijbaan mooi te bewonderen valt. “We zijn heel blij dat dit zwembad deze facelift heeft ondergaan. Wij zijn nu echt klaar voor de toekomst”, besluit Peter. 

Dit artikel verscheen eerder in het gratis af te halen magazine WAARD. Het hele magazine is hier te lezen: https://kmp.nl/onze-titels/magazines/waard/ Tevens zijn daar de afhaaladressen te vinden.

Sandra de Leeuw

Redacteur-coördinator Kontakt Mediapartners (special products, magazines)

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden