(stockfoto)
(stockfoto)

Inwoners Lopik gaan helpen bij reanimeren: ‘Dit kan echt het verschil maken’

Algemeen 237 keer gelezen

LOPIK • Inwoners van Lopik gaan ambulancepersoneel ondersteunen bij reanimaties. Hoe eerder hulp geboden wordt, hoe groter de overlevingskans.

"Burgerhulpverlening is een waardevolle aanvulling op de professionele inzet. Hiermee stijgt de overlevingskans bij een hartstilstand naar meer dan 25 procent", stelt John van Engelen van de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU), welke organisatie samen met de gemeente Lopik de overeenkomst 'Burgerhulpverlening bij reanimaties' aangaat. "Hierin is geregeld dat inwoners van  Lopik opgeroepen kunnen worden om hulp te verlenen bij een hartstilstand. De Meldkamer Ambulancezorg stuurt dan niet alleen ambulances en brandweerwagens op pad, maar alarmeert ook Lopikers die in de buurt zijn en aangesloten zijn bij Hartslagnu.nl."

Burgemeester Lokker is trots op de samenwerking. "Ieder jaar krijgen gemiddeld acht inwoners van Lopik een hartstilstand; niet meer dan twee van hen overleven dit. Met de inzet van het alarmeringssysteem kunnen burgerhulpverleners snel aanwezig zijn. Met name in dorpskernen met langere aanrijdtijden kunnen inwoners met de aanwezige defibrillator levens redden. Dat kan echt het verschil maken."

HartslagNu
Buurtgenoten kunnen eerder bij een slachtoffer zijn dan professionele hulpverleners. Het alarmeringssysteem dat inwoners alarmeert in het geval van een hartstilstand heet HartslagNu. John van Engelen: "Burgerhulpverleners kunnen alvast beginnen met het verlenen van hulp of een AED halen en deze naar de locatie van het slachtoffer brengen. Als de professionele hulp gearriveerd is, neemt deze de hulpverlening over."  

Om burgerhulpverlening tot een succes te maken is het van belang dat er voldoende opgeleide vrijwilligers en beschikbare AED's zijn.

Rob Verheul, bestuurslid van het Rode Kruis in Lopik: "Op dit moment zijn er in de verschillende kernen diverse inwoners actief met burgerhulpverlening bij reanimatie. Wij gaan een nieuwe stichting opzetten, Stichting Hartslag Lopik, die deze verenigingen -Rode Kruis en EHBO- gemeentebreed verbindt. De stichting wordt het aanspreekpunt van Hartslagnu.nl en beheert het systeem. Verder gaat zij zich inzetten voor het werven en opleiden van vrijwilligers en het uitbreiden en instandhouden van een dekkend netwerk van AED's. Hoe meer vrijwilligers, hoe groter de kans dat een slachtoffer een hartstilstand overleeft."

Inwoners met de juiste opleiding of een beschikbare AED kunnen zich aanmelden via de website www.hartslagnu.nl. Belangstellenden die burgerhulpverlener willen zijn, maar nog geen reanimatieopleiding hebben, kunnen een e-mail sturen naar: rverheul@rodekruis.nl.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden