• Vrijwilligers van de Schoonhovense brandweer voor de nieuwe tankautospuit.  .
• Vrijwilligers van de Schoonhovense brandweer voor de nieuwe tankautospuit. . Foto: Dirk Molenaar

Brandweer Schoonhoven houdt wervingsactie: ‘Gaaf om voor ander klaar te staan’

Nieuws 1.023 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Brandweer Schoonhoven houdt deze maand een wervingsactie voor nieuwe vrijwilligers. Ook wordt de nieuwe tankautospuit in gebruik genomen.

De brandweerlieden zijn erg in hun nopjes met het onlangs ontvangen, nieuwe voertuig. ‘Tevens is onze boot opgeknapt voor het duikteam. We zitten goed in de materialen”, bevestigt ploegchef Johan Versluijs (55).

‘Het geeft nog steeds een kick’

Veranderingen zijn van alle tijden, Versluijs kan erover meepraten: “Gemiddeld om de acht tot tien jaar is er een reorganisatie. De laatste grote verandering was de overgang van een gemeentelijke naar een regionaal georganiseerde brandweer. Opleiding en structuur zijn enorm veranderd in de ruim 35 jaar dat ik nu meedraai.” 

Als jongen van amper 18 jaar stelde hij aan voorganger Joop van der Kleijn de vraag hoe hij bij de brandweer kon komen. “Nog steeds geeft het een kick om mensen te helpen.” 

Matthijs Spek (23) ontdekte via zijn vader de sjeu van het brandweervak. “Altijd was ik daardoor geïnteresseerd en heb me op jonge leeftijd aangemeld”, vertelt hij met glinsterende ogen. “Doordeweeks werk ik in Schoonhoven, waardoor ik vaak beschikbaar ben bij een uitruk. Het is gaaf om voor een ander klaar te staan. Natuurlijk zijn er soms minder leuke momenten, maar gelukkig kunnen we in groepsverband elkaar goed tot steun zijn.”

Op latere leeftijd vrijwilliger

De drang om bij de brandweer te gaan kan ook pas op latere leeftijd ontstaan. Voorbeeld daarvan is Niels Wallet (41), die inmiddels tien jaar meeloopt. 

“Mijn vrouw Deborah was altijd al vrijwilliger. Eerst vond ik het ‘haar ding’ en toonde ik de meeste interesse in de feestjes of leuke activiteiten. In de loop van de tijd ging het kriebelen en ben ik vrijwilliger geworden.” 

Wallet is bevelvoerder bij een uitruk. “Als het incident groter en complexer wordt, dan ondersteunt de OVD, de Officier van Dienst.”

Nieuwe brandweerlieden gezocht

Het enthousiasme onder de ploeg is een speerpunt en tevens sterke troef van het korps. 

“Sfeer is enorm belangrijk”, geeft Jos Versluijs (29) aan. “Deze maand houden we een wervingsactie voor nieuwe collega’s. We leggen de nadruk op informeren, kennismaken en sfeer proeven. Geïnteresseerden kunnen vijf avonden meelopen om zo een indruk te krijgen. In totaal hebben we vijf vacatures te vervullen.” 

Aanmelden kan via www.wordbrandweer.nl

Dirk Molenaar

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden