Afbeelding
Foto: 123rf.com

Krimpenerwaard wil populaire starterslening voortzetten

Nieuws 1.024 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Om jongeren te helpen hun eerste huis te kopen wil de gemeente Krimpenerwaard de starterslening continueren. De gemeenteraad wordt gevraagd om hiervoor 3,5 miljoen euro vrij te maken.

De starterslening is populair in de gemeente Krimpenerwaard. Er zijn er in zes jaar tijd 174 verstrekt, waarvan afgelopen jaar het hoogste aantal werd bereikt: 56. De lening helpt starters op de moeilijke woningmarkt. Zij krijgen hiermee bovenop de hypotheek een extra lening.

Het voordeel voor de gemeente is, behalve dat het jongeren een handje helpt bij de aankoop van hun eerste huis, dat het vrijwel geen risico loopt. In principe worden alle leningen terugbetaald met aflossingen en rente. 

Nieuwe inleg is nodig

Dat is vooralsnog echter niet voldoende om te kunnen voldoen aan nieuwe aanvragen voor startersleningen. De eerste drie jaar hoeft er namelijk geen aflossing en rente betaald te worden en de looptijd van de leningen bedraagt dertig jaar. 

Het geld dat de gemeenteraad vanaf 2017 ter beschikking heeft gesteld -4,5 miljoen euro-, is nu bijna op. De afgelopen jaren zijn er meer aanvragen geweest dan er geld is teruggevloeid in het fonds. Om startersleningen te kunnen blijven uitgeven aan iedereen die er gebruik van wil maken, is een nieuwe inleg nodig. 

108 leningen met maximale leenbedrag

Het budget dat het college van B&W aan de gemeenteraad vraagt -3,5 miljoen euro- is gebaseerd op het gemiddelde aantal aanvragen de afgelopen jaren. Hiermee kunnen 77 startersleningen met het maximale leenbedrag van 45.000 euro worden verstrekt. 

Tel hierbij de verwachte terugbetaling op van aflossingen en rente -800.000 euro per jaar- en er kunnen tot eind 2025 108 leningen met het maximale leenbedrag worden verstrekt. 

De gemeente stelt voor de regeling geld beschikbaar aan het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Die beoordeelt, na goedkeuring van de gemeente, de aanvragen en toetst de kredietwaardigheid. 

Nationale Hypotheek Garantie

In 2022 is de nieuwste ‘Verordening Starterslening gemeente Krimpenerwaard’ vastgesteld. De belangrijkste wijziging was de hoogte van de maximale koopsom waarop een starterslening kan worden aangevraagd en verstrekt. Deze volgt nu de grens van de Nationale Hypotheek Garantie. Het leenbedrag is maximaal 20% van de koopsom, met een maximum van 45.000 euro.

De gemeenteraad moet nog zijn goedkeuring geven aan het gevraagde extra krediet voor de starterslening.

Hierover vergadert politiek Krimpenerwaard op dinsdag 14 mei, om in de raadsvergadering van juni al dan niet akkoord te gaan.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden