• Bert Noordam bij het Inloophuis in het Streekmuseum Krimpenerwaard.
• Bert Noordam bij het Inloophuis in het Streekmuseum Krimpenerwaard. Foto: aangeleverd

Steun vinden in Inloophuis Krimpen: ‘Hier spreek je met gelijkgestemden’

Nieuws 645 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Regelmatige bezoeker van ‘Inloop Krimpen’ is Bert Noordam (67). “Hier spreek je met gelijkgestemden en kan je je gevoelens kwijt.”

Tweemaal per maand is het Streekmuseum Krimpenerwaard de plek voor mensen, die geraakt zijn of waren met kanker. De mogelijkheid tot samenzijn is een initiatief vanuit het Inloophuis ‘De IJssel’ in Capelle aan den IJssel. Daar vinden kankerpatiënten steun aan elkaar en nemen ze deel aan allerlei activiteiten. 

‘Waar loop je tegenaan, waar zit je mee’

“Onlangs was er een lezing over de relatie man en vrouw bij deze ziekte”, vertelt Noordam. “Het is belangrijk dat je met elkaar in gesprek blijft. Waar loop je tegenaan, waar zit je mee? Praat ook met anderen was de boodschap hierbij.”

Tot twee jaar terug was Noordam werkzaam bij een tandheelkundig laboratorium. Werken tot aan zijn pensioendatum is niet gelukt. 

“Vaak was ik heel erg moe, uitgeblust en kreeg last van een beklemming op mijn schouderblad. Mijn batterij laadde niet goed meer op. Na een test bleek het uitgezaaide prostaatkanker. Die had ik niet zien aankomen. Je schrikt, gaat de molen in. Supergoed ben ik begeleid en geholpen in het IJsselland Ziekenhuis. De chemokuur sloeg aan, alleen de hormoonbehandelingen minder.”

Rollercoaster

Deze rollercoaster stimuleerde hem om hier met anderen over te contacten. “Je struint internet af om alles te lezen wat over dit onderwerp is geschreven. Daarna ben ik op zoek gegaan naar gelijkgestemden. Je krijgt behoefte om er met anderen over te praten”, vertelt Noordam. “Zo ben ik in het inloophuis terechtgekomen. Hier kwam ik onder andere in gesprek met een patiënt die, net als ik, een passie heeft voor oude brommers. Je bent bezoeker en gast, maar ook een soort mantelzorger voor de ander. Niet onbelangrijk: je staat er niet alleen voor.”

Niet opgeven

Ondanks alles laat Bert Noordam de moed niet zakken. “Niet opgeven, geniet van de tijd die je gegund is. Ik wil zo lang mogelijk genieten van kinderen en kleinkinderen. Doe de dingen die je graag wilt doen”, geeft hij iedereen mee. 

Daarbij is hij wel eerlijk: “Twintig jaar geleden was ik daar ook niet mee bezig. Altijd maar doorgaan en niet over nadenken. Dit is wel de levensles die ik heb meegekregen.”

Het Inloophuis in het Streekmuseum, Boezemdreef 1 in Krimpen aan den IJssel, is iedere eerste en derde woensdag van de maand geopend. Tijd: 10.00 - 13.00 uur.

Dirk Molenaar

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden