• Leerlingen Edelmetaal van het Schoonhovens College op de Vakschool met docent Wendy van Buren
• Leerlingen Edelmetaal van het Schoonhovens College op de Vakschool met docent Wendy van Buren Foto: Dirk Molenaar

Afronding keuzevak Edelmetaal: ‘Het mes snijdt aan twee kanten’

Nieuws 930 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Negen leerlingen hebben het eerste jaar afgerond van het keuzevak Edelmetaal. Een welkome aanvulling voor ‘Sterk Techniekonderwijs’.

‘Edelmetaal’ is een nieuw keuzevak voor examenleerlingen van het vmbo aan het Schoonhovens College. Een uniek project waarbij onderricht wordt gegeven op de Vakschool.

Niet direct achter een brander

“Het idee is dit schooljaar voor het eerst uitgevoerd”, legt docent Goudsmeden Wendy van Buren uit. “Afgelopen maanden heb ik aan negen leerlingen dit vak gegeven. Met het lesprogramma is rekening gehouden met de jongere leeftijd en de verschillende vaardigheden. Je kunt ze niet allemaal direct achter een brander zetten”, glimlacht ze. “Omgaan met zestienjarigen was leuk en interessant. Onderdeel van de lessen was bijvoorbeeld ook een bezoek aan het Zilvermuseum.”

De uit Lekkerkerk afkomstige Niels van Oorsouw volgt de richting BWI - Bouwen, Wonen en Interieur. Samen met andere leerlingen is onder andere hard gewerkt aan een nieuw decor voor Taalstad, onderdeel van het vak Duits.

 “Heel leuk, maar mijn interesse gaat nu toch uit naar uurwerktechniek. Op de open dag van de Vakschool heb ik daar kennis mee gemaakt”, vertelt hij. “Tijdens de lessen heb ik geduld om precies te werken en de creativiteit om gemaakte fouten op te lossen.” 

‘Ik hou van uitdagingen’

Danique Dubbelman uit Benschop volgt de opleiding PIE - Produceren, Installeren en Energie. 

“Ik hou van uitdagingen en ben vooral bezig met metaal, solderen en lassen. Thuis spoorden ze mij aan om edelmetaal als keuzevak te kiezen. Eerst leek het me niks, uiteindelijk vond ik het toch wel leuk. Hierna ga ik door met de opleiding interieurstylist.”

“Het mes snijdt aan twee kanten”, concludeert Wendy. “Naast Niels heeft nog een andere scholier besloten naar de Vakschool te gaan. De leerlingen, het Schoonhovens College en wijzelf; iedereen is positief over dit concept. Supertrots ben ik op wat de leerlingen hebben gepresteerd.”

Wellicht mooi vervolg

Komende tijd wordt het leerwerk aangepast met de opgedane ervaringen. 

Wendy: “Leerlingen willen we nog eerder kennis laten maken met dit keuzevak. We merken dat er belangstelling is vanuit andere scholen. Wellicht krijgt het een mooi vervolg, ook op andere locaties.”

Dirk Molenaar

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden